Subnavigatie

X

Uitleg FTTH

Oké even wat uitleg over de glasvezelkabel

Een glasvezelkabel bestaat uit een aantal tubes (buisjes) van verschillende kleuren die bijeen worden gehouden door de buiten mantel van de kabel. In deze tubes zitten een aantal glasvezels die allen transparant zijn. Om toch onderscheid te kunnen maken tussen de glasvezels onderling hebben deze een kleurcoating aan de buitenkant gekregen.

Een glasvezel is zo dun als een haar: slechts 125 à 250 micron

Een kabel met 96 vezel’s  heeft 12 tubes met verschillende kleuren,  in die tubes zit 12 vezel’s met een gekleurde coating.

Go4Fiber

Schematische weergave van de kabel op de voorgaande foto. In de kabel zitten 12 tubes met elk 12 vezels. In tube 1 zitten de vezels 1 t/m 12, in tube 2 de vezels 13 t/m 24 met dezelfde kleuren als vezel 1 t/m 12 enz

 

 

1.Blauw  is de kleur van tube  1  volgens de standaard kleurcodes van Telcordia, in deze tube zitten 12

2.Oranje —3.Groen—4.Bruin—5.Grijs—6.Wit—7.Rood—8.Zwart—9.Geel—10.Violet—11.Roze—12.Turquois

dikte-glasvezel_1
Go4Fiber

In de glasvezels maken we onderscheid in:

  • Multimode glasvezel
  • Singlemode glasvezel

De multimode glasvezel wordt veel gebruikt in gebouwbekabeling ten behoeve van computernetwerken. Deze vezel is geschikt voor korte afstanden en relatief eenvoudig te lassen en te voorzien van koppelingen.

Multimode : de buiten diameter= 125 µm

de cladding dus en de Core (buiten diameter van de kern)= 50µm.

Singel-mode :

 Cladding = 125 µm  Core =  9µm

Screenshot_1455

Er wordt echter gebruik gemaakt van singlemode glasvezel. Deze is geschikt voor lange afstanden, alleen het lassen van deze vezels is veel moeilijker.  Prestaties van de singelmode glasvezel :  OS1/OS2 9/125. Dekt de behoeften van de markt voor alle toepassingen in singelmode.

Het verschil tussen multimode en singlemode is de dikte van de kern. Als de kern dikker is legt het signaal een langere weg af door alle weerkaatsingen. Bij singlemode is de kern zo dun dat het licht alleen rechtdoor kan. 

Go4Fiber

Fusielassen van een glasvezel

Twee glasvezels aan elkaar verbinden door middel van warmte, het fusie las apparaat is een duur (minimaal €1000,- tot wel €3000,-) en een kwetsbaar  en precisie las machine. Fusielassen is het proces waarbij twee glasvezels met elkaar verbonden worden met behulp van warmte. De warmte is hierbij meestal afkomstig van een vonkboog tussen twee elektrodes. Een fusielasapparaat moet ook regelmatig gecalibreerd worden.

 

lasmachine-1
Nu gaan we de grond in

Glasvezelkabels worden niet zomaar in de grond gelegd. Eerst wordt er een HDPE (hoge druk polyethyleen) buis gelegd waar later de glasvezelkabel doorheen geblazen wordt. De HDPE buis wordt onderweg aan elkaar gekoppeld met speciale koppelingen

De beschermingsbuizen zijn leverbaar op rol en op haspel. De buis kan worden geleverd met een gewenste opdruk. De standaard kleuren zijn: groen, rood, oranje, blauw en zwart.

Go4Fiber

Je ziet op de foto de blauwe buizen met daarin de Backbone glasvezelkabels, (Backbone kabel is zeer grote glasvezelkabel met 288 vezels) de kabels worden hier aan elkaar gelast . Van hieruit gaat het naar de Wijkcentrale naar wijkcentrale en vanuit de wijkcentrale gaan glasvezelkabels met 96 vezels naar de GCO2 verder in de wijk. De kabels worden aan de onderkant van de GCO2 ingevoerd en de invoering wordt waterdicht afgewerkt.

Vanuit de GCO2 gaan de glasvezels naar de woningen. 2 vezels per woning.

Go4Fiber

Als deze glasvezels te krom gebogen worden, vliegt het licht in de glasvezel gedeeltelijk “uit de bocht” en kan er te weinig signaal de klant bereiken.(demping)

De pigtails die aan de kabels worden gelast hebben ook een demping, Een las mag niet meer dan 0,2 dB hebben. Ligt aan de eis van de provider.

Op een traject van wijkcentrale naar de woning  heb je een 2 connector. Voor elke connector, ongeveer 0.5 dB .  Voor elke las, ongeveer 0.2 dB maximaal  als de las meer demping heeft, breek de las en las de glasvezel opnieuw, totdat die onder de 0,2 dB komt. En de glasvezelkabel zelf heeft ook een demping.

zeer lage demping kan een kabel meer dan 100 km ononderbroken gebruikt worden. Hoe meer lassen er in een kabel komen, is alleen maar  meer DEMPING.

  In de wijkcentrale worden de pigtails aan de in en uitgaande glasvezelkabels  gelast.  Deze pigtails worden in een patchpaneel in de lade            geplaatst. De las van de pigtails aan de glasvezel wordt bescherm door een krimplasbeschermer (SMOUV)  daar zit een rvs staafje in om het    buigen tegen te gaan.  Anders breekt de vezel naast de las.

pigtail_go4fiber122

Pigtail voor 12 vezels / 1 tube

smouv_1

Krimplasbeschermer (SMOUV) in de kleuren van de vezels

Go4Fiber