Subnavigatie

X

Wat is Glasvezel

Glasvezel heeft de toekomst
Snelle en betrouwbare communicatie (voice-, data- en beeldverkeer) is een must in onze maatschappij. Voor bedrijven is het zelfs een waarborg voor de continuïteit van de bedrijfsvoering. Bij de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen en woonwijken wordt steeds vaker een glasvezelnetwerk aangelegd: een infrastructuur van haardunne vezels, gemaakt van zeer helder glas. De overdracht van het signaal vindt plaats door lichtsignalen. Hierdoor kan informatie snel en over grote afstanden worden verstuurd.

Veelzijdige toepassingen
Glasvezel maakt razendsnel telecomverkeer mogelijk en bovendien kun je tegelijkertijd zware toepassingen gebruiken. Het is geschikt voor internet, telefonie, datadiensten en bedrijfs- en terreinbeveiliging. Glasvezel heeft voldoende capaciteit om nieuwe applicaties en diensten snel en eenvoudig aan het (bedrijfs)netwerk toe te voegen.

Hier kan je een leuk filmpje kijken over hoe glasvezelkabel wordt gemaakt.  (je wordt gelinkt naar de npo klokhuis)

Wat is Fiber to the Office precies?

Fiber to the Office is een glasvezelverbinding die door middel van lichtsignalen zeer hoge snelheden voor communicatie mogelijk maakt. Dat is vooral handig voor allerlei toepassingen van datacommunicatie, zoals internet, videocommunicatie, camerabeveiliging, etc. Omdat glasvezel gebruik maakt van licht in plaats van elektrische signalen zijn dit soort typen verbindingen minder storing gevoelig.

Wat is het grote voordeel van Fiber to the Office?
De snelheid en de capaciteit. Dat zijn eigenlijk twee kanten van dezelfde medaille. Snelheid staat voor het tempo waarin gegevens via de lijn kunnen worden getransporteerd en capaciteit kunt u zien als het aantal gebruikers dat tegelijk via de glasvezelverbinding kan werken. Voor beide geldt dat dit voor glasvezel tientallen tot honderden keren sneller is dan via uw huidige (koperen) lijnen.

Hoe werkt zo’n glasvezel eigenlijk?
Een glasvezel is een dunne draad waar een lichtsignaal doorheen gaat. Aan beide uiteinden van de vezel staat een laser en een bijbehorende ontvanger. Zoals voor koper de communicatie naar een elektrisch signaal wordt vertaald, is dit voor glasvezel een optisch signaal. Dat geeft een veel grotere nauwkeurigheid en dat vertaalt zich in een veel grotere snelheid. Om de communicatie nog sneller te maken is het zelfs mogelijk om licht van verschillende kleuren tegelijkertijd door de glasvezel te sturen.

Waarom neemt de betrouwbaarheid toe met glas, hoe zit dat? 
Zoals gezegd, transport over glasvezel vindt plaats via lichtsignalen. En lichtsignalen zijn niet gevoelig voor externe invloeden zoals magnetisme en radio-interferentie. Koper is dat wel. Daarbij kan een glasvezelverbinding niet worden afgeluisterd.

Wat is het voordeel als meerdere bedrijven tegelijkertijd Fiber to the Office bestellen?
Voor de aanleg van FTTO zijn graafwerkzaamheden nodig. Door de glasvezelinfrastructuur in één keer aan te leggen, is de overlast op bijvoorbeeld een bedrijventerrein veel minder groot.

Moet de straat hiervoor worden opengebroken?
Helaas wel, maar de overlast zal kort duren en zo beperkt mogelijk zijn. Daartegenover staat dat uw bedrijfspand in waarde stijgt door de aanwezigheid van hoogwaardige telecommunicatie-infrastructuur.

Werkt het ingewikkelder dan mijn huidige verbindingen?
Nee, aan de manier waarop u werkt verandert niets. Net zoals uw huidige verbindingen wordt Fiber to the Office aangesloten op uw interne netwerk. De gebruiker merkt alleen een hogere snelheid bij z’n werkzaamheden met de buitenwereld.

Wat kan mijn bedrijf met glasvezel dat nu niet met mijn huidige verbinding kan?
Een van de belangrijkste verschillen tussen koper en glas is dat er over glas nauwelijks bandbreedtebeperkingen zijn. ISDN heeft een snelheid van 64 Kbit/s, ADSL heeft snelheden tot 2 Mbit/s (32 x ISDN) en glasvezel kan snelheden tot 10 Gbit/s (156.250 x ISDN) aan. Dus  glas is het meest geschikt voor diensten die veel bandbreedte vragen. En daar komen er steeds sneller, steeds meer van.

Wat betekent FTTO voor mijn onderneming?
Kostenbeheersing: u hoeft niet steeds opnieuw te investeren in kostbare uitbreidingen. Ook uw beheerskosten kunnen omlaag, want u heeft straks al uw telecommunicatiediensten via één en dezelfde verbinding. Gewenste uitbreidingen van bandbreedte of diensten kan snel worden gerealiseerd.

Is het FTTO netwerk een ‘open’ netwerk?
Het FTTO netwerk is een open netwerk op ethernet en op IP niveau. U kunt ethernet Virtuele Privé Netwerken (VPN) aanmaken naar bijvoorbeeld andere locaties of een andere service provider en u kunt via de internet toegang allerlei IP dienstaanbieders ‘bereiken’.

Kan de snelheid van glasvezelverbindingen verschillen per vestiging?
De snelheid van traditionele koperen DSL-verbindingen is onder andere afhankelijk van de afstand van uw bedrijfspand tot de telefooncentrale. Glasvezel geeft dat nadeel niet, aangezien er geen enkel kwaliteitsverlies optreedt als de afstand groter wordt.

Heeft het voordelen om mijn vestigingen elektronisch te koppelen?
Meestal is dat een groot voordeel. U kunt bijvoorbeeld alle PC’s op al uw vestigingen in één netwerk onderbrengen. Dat bespaart tijd en kosten voor het beheer en door gebruik te maken van een centrale server, gebruikt iedere medewerker dezelfde, actuele informatie. Zo’n verbinding tussen vestigingen stelt natuurlijk stevige eisen, maar via glasvezel is dat geen enkel probleem.

Welke diensten / dingen kan ik met glas wel die ik met koper niet kan?
• Symmetrische verbinding voor internet met snelheden >2 Mbps. Uploaden/verzenden van bestanden met zelfde snelheid als binnenhalen. • Videobeelden verzenden met hoge resolutie (tbv beveiliging) • Combineren van veel diensten op 1 verbinding die samen vragen om veel bandbreedte.

Is Fiber to the Office veilig?
Ja, het is zeer veilig. Een glasvezel verbinding is niet af te luisteren. Verder worden diensten op een Fiber to the Office verbinding via aparte gescheiden Virtuele Privé Netwerken (VPN) aangeboden. Apparatuur die in verschillende VPN’s zitten, kunnen niet via de FTTO dienst met elkaar communiceren.  Communicatie tussen VPN’s kan dus alleen door klant routers geschieden.

Wat is een VPN?
Een VPN is een Virtueel Privé Netwerk. Dit is een netwerk gebouwd over een gemeenschappelijke infrastructuur dat gescheiden is van andere gebruikers, zodat alleen de expliciet aangesloten locaties met elkaar kunnen communiceren.

Gebruikt Fiber to the Office de internet infrastructuur?
Nee, Fiber to the Office is een fysieke basis transport dienst die verbindingen tussen verschillende locaties en dienstaanbieders mogelijk maakt. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van de Internet Infrastructuur. Er kan wel via Fiber to the Office een verbinding gemaakt worden met het Internet. Dit gebeurd via een aparte, klant specifieke VPN en wordt op een aparte poort op locatie afgeleverd.

bron: kpn telecom

GFB
Designer
5/5